Junta ISOC-CAT
Data: 8 d’octubre de 2019
Lloc: Fundació puntCAT (Plaça nova 5)
Hora: 18:00

Assistents: Joan Francesc Gras, Marc Palau, Jordi Domingo
S’excusen: Magí Lluch-Ariet, Nacho Amadoz, Josep Solé Pareta, Francesc Giralt, Carles Salvadó.

Ordre del dia:

 1. Aprovació acta anterior, si escau
 2. Informe del President
 3. Informe de tresoreria (pressupost pel 2019 Chapter Admin Funding)
 4. Revisió dels canals de comunicació
 5. Planificació d’activitats
 6. Temes a tractar amb en Nick i data per la reunió (entre 4 i 10 de novembre?)
 7. Altres assumptes

Comença la reunió a les 18:15

Hi ha problemes amb la connexió remota via Zoom. Sembla que hi ha algun error de configuració.
En Pep Masoliver, intenta connectar-s’hi però no funciona.
No se sap si algú més ho intenta (Josep Solé Pareta)

1- S’aprova l’acta anterior.

2- Informe del president.
El president envia l’informe per escrit.

Prego excuseu la meva absència personal a la reunió d’avui. Motius de feina de darrera hora m’ho impedeixen.

D’ençà la darrera reunió de junta em plau informar que hem participat com a convidats en una taula rodona durant la celebració de la festa de Sant Gabriel de l’associació telecos.cat. El tema de debat va ser “Ciutadania i drets digitals”. La posició d’ISOC en contra de monopolis que perverteixen l’arquitectura de la xarxa va ser exposada i motiu d’un interessant debat. Durant aquesta sessió es va presentar la Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals, a la que estem convidats a fer-hi la nostra aportació. Seria ideal que durant la reunió d’avui algú sortís voluntari per a preparar una proposta en la que es reculli algun dels principis d’ISOC i que encara no hi estigui prou ben reflectit.

La invitació als projectes presentats a la convocatòria de la Fundació .cat per eixamplar el seu abast i poder participar al programa Beyond the Net es manté activa. Seria bo que durant la reunió d’avui es renovi el compromís de .cat per a donar a conèixer les propostes presentades – que no tinguin inconvenient en compartir les seves dades – a l’equip del comitè de selecció d’ISOC-CAT per a que triï el projecte que encaixi millor als objectius del capítol i es convidi a preparar proposta a la convocatòria d’ISOC.

Malgrat els esforços per a que no tiri endavant, la directiva europea del copyright 2019/789 ja està publicada i durant els propers anys es desplegarà el conjunt de reglamentacions i lleis d’àmbit nacional per a posar-la en funcionament. A la pràctica es requerirà programari que validi els drets dels continguts publicats a la xarxa i es forçarà als proveïdors de serveis d’Internet a instal·lar aquest programari als seus servidors. El risc que aquest programari estigui controlat pels estats o multinacionals fa necessari ser proactius en la promoció de desenvolupaments de codi lliure mantingut per organitzacions de defensa d’una internet oberta. Seria fantàstic que un projecte de desenvolupament d’aquesta envergadura pugui ser finançat per la Fundació .cat i avalat per ISOC-CAT.

Segueix obert el procés participatiu pel Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement. El termini per a presentar idees i propostes que millorin el seu contingut acaba a finals d’any. Convé que des d’ISOC-CAT hi diguem la nostra i també seria ideal que algun assistent a la reunió s’oferís voluntari per a preparar alguna idea/proposta que es podria debatre durant les properes setmanes i presentar-la en nom del capítol.

Els propers dies 25-31 Juliol de 2020 es celebrarà la IETF #108. Seria convenient que algun membre d’ISOC-CAT hi for present, en nom i representació d’ISOC-CAT. Seria fantàstic si algun dels assistents a la reunió d’avui es presenta voluntari per anar-hi. En cas de tenir algun candidat, des d’ISOC-CAT ens podríem fer càrrec dels costos de desplaçament, manutenció i registre.

Moltes gràcies i de nou, disculpeu la meva absència a la reunió d’avui

Seguint els punt proposats, s’acorda:

 • Afegir la participació al debat Ciutadania i drets digitals a les activitats a la plataforma d’ISOC
 • Enviar el document de la Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals a tots el membres (via ISOC) tot demanant els seus comentaris abans del 15 de novembre. Els comentaris els recull en Joan Francesc i s’ha d’enviar a joanfrancesc@rgas.cat amb l’assumpte “carta catalana”.
  Aquesta consulta-participació també la podem posar com a activitat.
 • Projectes Beyond the Net. Parlem per telèfon amb en Pep M per saber com està. Hi havia un projecte que complia els requeriments però el coordinador va dir estava molt enfeinat en una proposta de projecte europeu. La quantitat que podia sol.licitar correspon als projectes grans i ja ha passat el termini.
  En resum, ara no tenim cap proposta que pugui enviar-se a les següents convocatòries.
 • La iniciativa sobre la directiva europea sembla molt interessant, però essent realistes no tenim la capacitat per tirar endavant un projecte d’aquest tipus.
 • Sobre el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, en Joan Francesc s’ho mirarà per veure què podem aportar com a ISOC CAT.
 • IETF 108 a Madrid. És al juliol. En principi en Jordi podria anar-hi.

3- Tresoreria
El saldo a primers d’octubre és de 5.571’12€.
S’han fet les transferències pendents del Net4All, excepte la que va a Mèxic que s’ha de tornar a fer.
La majoria dels diners corresponen al projecte Net4All.
No s’ha rebut l’aportació d’ISOC de 2019 tot i que està aprovada (3.000$).
No sabem si s’ha de reclamar o bé estan esperant que fem el pla d’activitats per fer-nos la transferència.

4- Canals de comunicació.

No es tracta aquest punt.

5- Activitats

 • Està pendent fer la traducció del document de l’Adrew Sullivan. En Magí li ha de passar el document a an Quico i aquest farà la traducció per publicar-la a la web.
 • Sembla que la celebració de l’aniversari de la Fundació s’ha cancel.lat
 • S’acorda preparar una conferència amb en Nacho Alamillo sobre IdentiCAT.
  En Joan Francesc parlarà amb ell per saber la seva disponibilitat i interessos i després buscarem on fer-la i amb qui organitzar-la conjuntament.
 • En marc proposa traduir al català un llibre sobre http3. És un tema nou i pot ser interessant.
  Ens podem repartir un capítol cada u per fer la traducció.
 • Queda pendent concretar com aplicar el pressupost assignat des d’ISOC. En concret el que fa referència a una persona de suport per coordinar els canals de comunicació.

6- Es proposa els dies 6, 7 o 8 de novembre per fer la trobada i sopar amb en Nick.
En Magí es posarà en contacte amb en Nick per concretar-ho.
S’acorda fer una reunió de Junta abans de la trobada amb en Nick (fins i tot podria ser el mateix dia abans de quedar amb en Nick).

S’acorda la propera reunió per la primera setmana de novembre.
Cal concretar el dia i també la reunió sopar amb en Nick.
La reunió acaba a les 19:25.