Amb data 30 d’abril de 2020, l’ICANN no dona la conformitat a la venda de PIR per part d’ISOC a Ethos Capital

El Capítol Català d’ISOC des d’un principi, quan es feu pública la decisió d’ISOC de vendre PIR (gestor del TLD .org) a Ethos Capital es va manifestar en contra d’aquesta decisió (https://www.isoc.cat/isoc/pir-org-internet-society-ethos-capital-isoc-cat-point-of-view/) per considerar que no respon a l’esperit d’ISOC ni del domini .org, ni tenia prou suport de la comunitat de membres d’ISOC.
En aquest sentit, ISOC CAT signà la campanya promoguda per Electronic Frontier Foundation (EFF https://www.eff.org/) oposant-se a la venda de PIR així com la campanya #SaveDotOrg (https://savedotorg.org/) on apareix a la llista d’entitats signatàries, juntament amb alguns altres Capítols d’ISOC (https://savedotorg.org/#add-org).
També, el representant del Capítol participà a la reunió virtual del 28 de febrer de 2020 on exposà la nostra posició directament al CEO d’ISOC Andrew Sullivan i a en Gonzalo Camarillo (“Chair of the Internet Society Board of Trustees”).

Manifestem la nostra satisfacció per la decisió de l’ICANN per preservar l’objectiu inicial del domini .org i que continuï gestionat per una entitat sense ànim de lucre.
La forma en que Ethos Capital (entitat lucrativa) va fer una oferta no sol·licitada per comprar PIR i com es va gestionar per part d’ISOC sembla poc transparent.
També hem de manifestar la preocupació pel dany causat a la imatge de la comunitat d’ISOC amb la desencertada decisió de vendre PIR sense haver consultat les parts implicades, entre elles els Capítols d’ISOC.
ISOC CAT també està donant suport a la iniciativa promoguda des del “Chapter’s Advisory Council” demanant una modificació dels estatuts d’ISOC de manera que sigui obligatòria la consulta i participació de les parts implicades en decisions importants d’ISOC.
Tradicionalment ISOC ha participat en el desenvolupament de les tecnologies de mes baix nivell d’Internet, sobretot des dels grups de treball de l’IETF. Es per això que des del capítol català defensem un canvi de visió per part de l’ISOC sobre els dominis dels que te control (amb PIR) i desenvolupi plans de desenvolupament d’Internet a mes alt nivell, recolzant-se en les possibilitats que ofereix el control sobre el grup de TLDs que son .org; .ong; .ngo; .संगठन; .орг; .机构; i .组织机构.

Volem manifestar també la preocupació pel futur proper d’ISOC. Després del que ha passat, de com es va prendre la decisió i de la tossudesa amb que la junta directiva d’ISOC ha volgut defensar la seva decisió, en contra de les opinions de part de la comunitat d’ISOC i de multitud d’organismes d’Internet, no és gaire creïble que la directiva actual gaudeixi de la confiança que cal per recuperar la imatge d’ISOC.

Comunicat d’ICANN: https://www.icann.org/news/blog/icann-board-withholds-consent-for-a-change-of-control-of-the-public-interest-registry-pir
Document d’ICANN: https://www.icann.org/resources/board-material/resolutions-2020-04-30-en