Avui 14 d’octubre de 2019 hem conegut la sentència del Tribunal Suprem al judici als líders de la societat civil i representants polítics. Una sentència que condemna a penes de presó per a 9 líders polítics i socials (Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart) i a multes i inhabilitació a 3 més (Meritxell Borràs, Jordi Mundó i Santi Vila).

Les associacions i col·legis professionals sotasignats, representants de diferents sectors del nostre país i compromeses amb els valors de la pau i el diàleg com a principis bàsics de tota societat democràtica, MANIFESTEN:

PRIMER:

Apreciem que aquesta sentència denota un procés de judicialització de la política, que no s’ajusta als principis bàsics del joc polític democràtic, basat en tractar la dissidència amb diàleg i tractant d’arribar acords. L’autodeterminació és un dret, no pas un crim.

SEGON:

  • Manifestem el nostre desacord amb la sentència que no resol el conflicte polític i advertim de  la injustícia a la que s’enfronten totes les persones condemnades i les repercussions sobre les que es troben en procés de judici per motius similars.
  • Advertim de les possibles  greus conseqüències que aquesta sentència pot tenir sobre els drets civils i polítics de la ciutadania: manifestació, llibertat d’expressió, llibertat de lliure associació.
  • Advertim del possible retrocés dels valors democràtics en la nostra societat que tant ens han costat assolir.

TERCER:

  • Manifestem la necessitat de solucionar el més aviat possible la situació anòmala que es genera amb la condemna de polítics i líders socials.
  • Fem una crida als partits polítics, institucions públiques i agents socials per trobar el camí del diàleg i el consens que pugui satisfer les legitimes aspiracions de tota la ciutadania.