Ens fem ressò del comunicat d’ISOC sobre l’anomenada “Splinternet” (7/4/2022).

 

Cal defensar la Internet, i aturar la Splinternet

Internet està fent front a una amenaça sense precedents. Mentre la guerra dins Ucraïna evoluciona, governs, negocis i altres organitzacions estan considerant sancions per frustrar la invasió russa que causarien un dany a la Internet global.

A curt termini, les persones perdran accés a una eina vital per la seguretat i informació acurada. A llarg termini, accions que soscaven la naturalesa apolítica de la xarxa podrien dividir la Internet seguint línies geopolítiques i alterar així de forma irreversible la Internet que coneixem avui.

No podem deixar que la Internet esdevingui un peó de la geopolítica. Polititzar les decisions sobre el funcionament intern de la Internet esdevé un precedent perillós que ens posa en la pista ràpida cap a una Splinternet (Internet estellada) – una Internet artificialment trossejada segons fronteres polítiques, econòmiques i tecnològiques. Els efectes poden ser irreversibles, obrint la porta a més restriccions a través del globus.

La Societat d’Internet (ISOC), una comunitat global de membres i capítols present en més de 105 països i territoris, demana governs, empreses i organitzacions de tot el món que garanteixin:

  • Que el dia a dia de la gestió tècnica d’Internet no sigui polititzat. L’administració i les operacions de la infraestructura d’Internet, inclosa l’assignació de noms, l’encaminament i els sistemes de seguretat, han de quedar fora de la política.
  • Que les sancions no bloquegin l’accés i ús d’Internet. On sigui necessari, les sancions han d’oferir exempcions per assegurar el servei continuat d’infraestructura d’Internet.

Hem de protegir la Internet oberta i globalment connectada, i fer responsables als governs i proveïdors de servei per les seves accions.  Vetllar per una de les millors eines de la humanitat per solucionar els reptes globals és un repte i una responsabilitat de tots, i molt especialment en temps de crisi.

(traducció semi-automàtica)

Document original   (pdf)